powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ψάχνουν τον περυσινό εμπρηστή στην περιοχή της μονής Χιλανδαρίου (Σέρβικο). Ασκήθηκαν διώξεις σε Λετονό και αφέθηκε ελεύθερος


'Ενας 35χρονος Λετονός είναι κατηγορούμενος για την καταστροφική φωτιά που έκανε στάχτη 50.000 στρέμματα στο Άγιον Όρος τον Αύγουστο του 2012.
Σε βάρος του αλλοδαπού, ο οποίος ζει και εργάζεται πολλούς μήνες στη Χαλκιδική, ασκήθηκαν διώξεις μόλις την περασμένη εβδομάδα, αμέσως συνελήφθη στις Καρυές και χθες μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, με τον όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 8 Αυγούστου ξεκίνησε από την περιοχή του εργατόσπιτου της μονής Χιλανδαρίου (σερβικό μοναστήρι) στη θέση Μονοξυλίτη. Επί σχεδόν μία εβδομάδα πυροσβεστικές δυνάμεις με την ενίσχυση εναέριων μέσων επιχειρούσαν να την περιορίσουν, όμως οι ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ το πύρινο μέτωπο είχε φτάσει σε μήκος τα 20 χιλιόμετρα.
 Αρκετές φορές απειλήθηκαν και εξοχικές κατοικίες όταν οι φλόγες έβγαιναν από το Άγιον  Όρος και έκαιγαν δασικές εκτάσεις στην Ουρανούπολη. Ενδεικτικό είναι ότι επειδή είχε απειληθεί και το σερβικό μοναστήρι, η σερβική κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις για την πυρόσβεση. Από την πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στη μοναστική πολιτεία
, είχαν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και καλλιεργειών, όπως ελαιόδεντρα.
Από την έρευνα της πυροσβεστικής είχε προκύψει πως λίγο πριν από την εκδήλωση της φωτιάς μοναχοί έκοβαν ξύλα στην περιοχή του Μονοξυλίτη, ενώ είχαν συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα από πουρνάρια που είχαν κοπεί, όπως κατέληξε το πόρισμα της πυροσβεστικής.
 Στις καταθέσεις τους οι μοναχοί, οι οποίοι είπαν ότι είχαν φύγει από το σημείο και η φωτιά έγινε αντιληπτή αργότερα, στις 3 μετά το μεσημέρι και τότε ειδοποίησαν την πυροσβεστική, μίλησαν για αλλοδαπό επισκέπτη του Αγίου  Όρους, στον οποίο δεν επέτρεψαν να μείνει στα κελιά του Χειλανδαρίου και εκείνος τους απείλησε. Ο 35χρονος Λετονός εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσε στη μοναστική Πολιτεία και όντως ζήτησε εργασία και στέγη από τους μοναχούς, οι οποίοι αρνήθηκαν.Ωστόσο, όπως κατέθεσε, αρχικά έμεινε για αρκετές ημέρες στο Άγιον Όρος και αναχώρησε αργότερα, ενώ παρέμεινε στην Ουρανούπολη όπου εργάστηκε.


ΔΙΩΞΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο την περασμένη Παρασκευή επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες σε βάρος του 35χρονου Λετονού, καθώς μοναχοί στο Άγιον Όρος ειδοποίησαν ότι τον είδαν να κυκλοφορεί στις Καρυές. Μετά την προσωποποίηση των κατηγοριών, εκδόθηκε ένταλμα από την 5η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και χθες απολογήθηκε ενώπιόν της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος επιβεβαίωσε το σκηνικό με τους μοναχούς πριν από την εκδήλωση της φωτιάς, λέγοντας όμως ότι έφυγε από το σημείο χωρίς να συμβεί οτιδήποτε και πως παρέμεινε εντός του Αγίου Όρους, αναζητώντας εργασία. Άλλωστε, συμπλήρωσε ότι τους χειμερινούς μήνες απασχολείται σε διάφορες δουλειές εντός μοναστικής Πολιτείας, ενώ το καλοκαίρι εργάζεται στην Ουρανούπολη. Ο Λετονός αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την πυρκαγιά του Αυγούστου 2012. Μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της Ουρανούπολης.

. Πηγή: Εφ. Μακεδονία
 Κώστα Καντούρη