powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων των Περιφερειών

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Περιφερειών κατά το έτος 2015 προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών
Η ημερομηνία εκλογής ορίζεται με προκήρυξη που εκδίδει ο
οικείος Περιφερειάρχης το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου του έτους της εκλογής. Η ημερομηνία εκλογής δεν μπορεί να ορισθεί νωρίτερα από ένα μήνα από την έκδοση της προκήρυξης. Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός του δεύτερου 15ημερου του Ιουλίου του έτους εκλογής.
Τα αιρετά μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) καθώς και των υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία εκπροσωπούν τους υπαλλήλους, εκλέγονται με
άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται ημέρα Σάββατο.
Έως τις 10 Ιουνίου του έτους εκλογής συντάσσονται από την κεντρική υπηρεσία (Διεύθυνση Διοικητικού ή Προσωπικού) κάθε Περιφέρειας ξεχωριστοί πίνακες
εκλογέων για κάθε ΣΕΠ και Υπηρεσιακό Συμβούλιο. 
Οι πίνακες τοιχοκολλούνται στα καταστήματα όλων των υπηρεσιακών μονάδων και ανακοινώνονται στους ενδιαφερομένους έως τις 12 Ιουνίου.
Κάθε εκλογέας μπορεί να ζητήσει με αίτησή του την εγγραφή του στους οικείους πίνακες καθώς και τη διόρθωση κάθε στοιχείου της εγγραφής του, που εσφαλμένα τυχόν έχει καταχωρηθεί στους καταλόγους ή έχει μεταβληθεί μετά την κατάρτιση των καταλόγων.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες,μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά ημερών από την ανακοίνωση των πινάκων
Έως τις 18 Ιουνίου του έτους της εκλογής συντάσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλφαβητικοί πίνακες υποψηφίων εκπροσώπων στα ΣΕΠ καθώς και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Οι πίνακες
αυτοί τοιχοκολλούνται έως τις 21 Ιουνίου

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών κληρώνονται έως την 26η Ιουνίου από τους γραμμένους στον οριστικό πίνακα εκλογέων για κάθε ΣΕΠ καθώς και για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που υπηρετούν στο νομό που βρίσκεται η έδρα του συμβουλίου για το οποίο γίνεται η εκλογή.
dikaiologitika.gr
Η Απόφαση
Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου μας, σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ 1061/Τεύχος Β΄/5-6-2015 δημοσιεύθηκε η αριθ. οικ.17999/26-5-2015 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «Εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Περιφερειών κατά το έτος 2015» και αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με ΑΔΑ : ΩΙΤ4465ΦΘΕ-Α3Τ.

Στην εν λόγω υπουργική απόφαση καθορίζεται ο χρόνος εκλογής των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων που θα αποτελέσουν για τη διετία 2015-2016 τα νέα αιρετά μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Περιφερειών. Οι ημερομηνίες που προβλέπονται στην αριθμ. 17999/26-5-2015 υπουργική απόφαση ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το έτος 2015. Κατά τα λοιπά, ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής των αιρετών εκπροσώπων, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της αριθμ. ΔΙΚΠΡ/Φ80/30/8703/16-9-1988 (ΦΕΚ 684 Β΄) Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει.

Περαιτέρω θέτουμε υπόψη σας ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 248 παρ. 3 και 249 παρ. 3β του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4257/2014 (ΦΕΚ 93 Α΄) οι αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τον βαθμό Γ΄.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω σχετική νομοθεσία παρακαλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοίκησης των Περιφερειών να μεριμνήσουν αφενός για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την εκλογή των αιρετών μελών στα εν λόγω συμβούλια τα οποία θα συγκροτηθούν για τη διετία 2015-2016 και αφετέρου για την πιστή εφαρμογή της διαδικασίας που περιγράφεται στις ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις καθώς και για την κατά το δυνατό τήρηση των αναγραφόμενων στην αριθμ. οικ.17999/26-5-2015 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προθεσμιών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ως άνω απόφαση μέχρι 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή η κατάρτιση των πινάκων εκλογέων. Ωστόσο, η σχετική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά, δεδομένου ότι οι προθεσμίες που προβλέπονται σε αυτή είναι ενδεικτικές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις για τις οποίες ρητώς προβλέπονται προθεσμίες αποκλειστικές.

Στους πίνακες εκλογέων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα συμπεριληφθούν και τυχόν υπάλληλοι που κατά την ημερομηνία κατάρτισης των πινάκων τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της αριθμ. ΔΙΚΠΡ/Φ80/30/8703/16-9-1988 (ΦΕΚ 684 Β΄) Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει, δικαίωμα να εκλέγουν αιρετούς εκπροσώπους έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων προσωπικού που υπάγονται στην αρμοδιότητα των εν λόγω συμβουλίων και δικαίωμα να εκλέγονται έχουν όλοι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι εκτός αυτών που τελούν σε κατάσταση αργίας. Βάσει των ανωτέρω σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 105 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47 Α΄) και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 και 3 του άρθρου 99 του ν. 3528/2007 ο τελών σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας δεν αποβάλλει την υπαλληλική του ιδιότητα, οπότε και εξακολουθεί να υπάγεται στο συμβούλιο που υπαγόταν και πριν να τεθεί στην κατάσταση αυτή και συνεπώς πληρούται η προϋπόθεση που θέτει η ως άνω σχετική υπουργική απόφαση, αναφορικά με το δικαίωμα του εκλέγειν, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στην περίπτωση των εν λόγω υπαλλήλων να συμπεριληφθούν στους πίνακες εκλογέων.

Αντιθέτως, οι εν λόγω υπάλληλοι, που τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεδομένου ότι η εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών μελών των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων και των υπηρεσιακών συμβουλίων αποτελεί εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις οι εν λόγω υπάλληλοι κατά τη διάρκεια που τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας, απέχουν από την εκτέλεση οποιονδήποτε καθηκόντων τους, κύριων και παρεπόμενων.

Τέλος οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοίκησης των Περιφερειών παρακαλούνται μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής αιρετών μελών να προβούν αμελλητί στη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων δεδομένου ότι με τη διάταξη του άρθρου 41 παρ. 4 α του ν. 4325/2015 τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία για τη συγκρότηση των εν λόγω συμβουλίων η 31η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία».

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ