powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Οι προσφυγές για τον ελληνικό χρυσό στο ΣτΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου, θα έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις περίπου επτά προσφυγές που έχουν κατατεθεί από αντιδρώντες κατοίκους και φορείς, αλλά και από την Ελληνικός Χρυσός.
 Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, για λόγους, που
άπτονται της διαθεσιμότητας των δικαστών που εξετάζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι αποφάσεις επί των συγκεκριμένων προσφυγών θα επιταχυνθούν.
Οι προσφυγές
Μία εκ των προσφυγών αφορά το αίτημα που κατέθεσαν τοπικοί φορείς που ζητούν την αναστολή της κατασκευής φραγμάτων απόθεσης τελμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην διακοπή (της απαιτούμενης για την υλοποίηση των δύο φραγμάτων) υλοτόμησης στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, αριθμός προσφυγών προέρχεται από την εταιρεία που έχει καταθέσει αίτηση κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και κατά γενικών γραμματειών του εν λόγου υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Και αυτό επειδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προέβη έγκαιρα, εντός 60 ημερών, στην έγκριση της τεχνικής μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της Τεχνικής Μελέτης υποέργων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών της στην Ολυμπιάδα και την Κασσάνδρα.

Η εταιρεία έχει ακόμη καταθέσει προσφυγή κατά του υπουργείου λόγω της κωλυσιεργίας που έχει επιδείξει σχετικά με την έγκριση τεχνικών μελετών της μονάδας χαλκού, χρυσού και θεϊκού οξέως Μαντέμ Λάκου και των υποέργων στην Ολυμπιάδα και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες προήλθαν μετά από την ανάκληση της θεώρησης αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές στην οποία προχώρησε ο κ. Λαφαζάνης τον Φεβρουάριο.

Η ώρα του ΣτΕ

Ο έλεγχος νομιμότητας οδήγησε το υπουργείο στη δημοσίευση (11 Μαρτίου) ανακοίνωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ότι «από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτοκόλλων υλοτόμησης της περιοχής Καρατζά που αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής». Ανακοίνωση που αυτόματα μετέτρεψε σε «κόκκινο πανί» τον κ. Τσιρώνη ακόμη και προς όσους ήταν «δικοί του» έως τότε. Έτσι, μερικές ημέρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός διέταξε τον οικείο δασάρχη να μην προχωρήσει στην υλοτόμηση και έκτοτε «ουδέν νεότερο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι παρακολουθούν τα της επένδυσης, υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο. Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις 16 Απριλίου στην Eldorado Gold, αρκέστηκε να κάνει λόγο για «τακτικές κατσαρόλας και εκβιασμού», ενώ μίλησε για «νεοαποικία πολυεθνικών εταιρειών».

Ωστόσο, πλέον, τον λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι ενέργειες των κ.κ. Λαφαζάνη και Τσιρώνη και το «μπλόκο» που έχουν επιβάλει οι δύο επικεφαλής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι νόμιμο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει τρεις προσφυγές κατά των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

(capital.gr, 8/7/2015)