powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Η πλήρης και παγκόσμια λίστα Λαγκάρντ

Μαζική διαρροή τραπεζικών στοιχείων από την HSBC στην Ελβετία αποκαλύπτει πώς πάμπλουτοι πελάτες της από όλον τον κόσμο έκρυβαν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την εφορία. Σε μεγάλη έρευνα του Διεθνούς Κονσόρτιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), η οποία έγινε σε συνεργασία με εφημερίδες από διάφορες χώρες, ρίχνει φως σε περίπου 30.000 λογαριασμούς που περιείχαν
σχεδόν 120 δισ. δολ. περιουσιακά στοιχεία.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «άλλη έκδοση» της λίστας που είχε στα χέρια του το Παρίσι, την οποία μοίρασε σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και στην ελληνική (λίστα Λαγκάρντ). 
Οι «φάκελοι HSBS» καλύπτουν την περίοδο 2005-2007. Τα στοιχεία φέρνουν στο φως όχι μόνο τις μεθόδους με τις οποίες η τράπεζα βοηθούσε τους πελάτες της να αποφύγουν την καταβολή των φόρων, αλλά και «οδηγίες» για το πώς να παρακάμπτουν τις τοπικές φορολογικές νομοθεσίες και πώς να μετακινούν ολόκληρες δεσμίδες μετρητών που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν.
Οι πελάτες αυτοί προέρχονταν από περίπου 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που βρίσκεται στην 28η θέση, αναφορικά με τα μετρητά που είχαν κατατεθεί στην ΗSBS, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν σε 2.148 πελάτες και 2.360 λογαριασμούς.  Όπως σημειώνει το ICIJ, ποσοστό 41% από αυτούς τους 2.148 πελάτες έχει ελληνικό διαβατήριο ή υπηκοότητα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κάποια σχέση με τη χώρα. 
Ένα όνομα που αναφέρεται από το ICIJ είναι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο επιχειρηματίας έγινε πελάτης της τράπεζας στην Ελβετία, τον Οκτώβριο του 1998. Σχετίζεται με επτά λογαριασμούς που άνοιξαν από το 1998 ως το 2002 και αργότερα έκλεισαν. Πέντε από τους λογαριασμούς αυτούς είχαν ανοιχτεί σε ονόματα εταιρειών, ενώ και οι επτά σχετίζονται με τουλάχιστον άλλους 12, οι οποίοι συνολικά περιείχαν 4,6 εκατομμύρια δολάρια. Από τους φακέλους δεν προσδιορίζεται ο ακριβής ρόλος που είχε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σε σχέση με αυτούς του λογαριασμούς. Οι δημοσιογράφοι του ICIJ σημειώνουν ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να βρουν τον κ. Λαυρεντιάδη για να σχολιάσει τις πληροφορίες. 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας παρέδιδαν πολύ συχνά μεγάλα ποσά μετρητών στους πελάτες, χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες ερωτήσεις, χάραζαν -πολύ πρόθυμα- στρατηγικές φοροαποφυγής για τους πιο εύπορους αυτούς,ενώ πρόσφεραν τραπεζικές υπηρεσίες σε συγγενείς δικτατόρων, σε άτομα που είχαν εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στην Αφρική, σε στελέχη της βιομηχανίας όπλων και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τώρα κατηγορίες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως εμπόριο ναρκωτικών. 
www.efsyn.gr

Οι έλληνες κροίσοι με καταθέσεις μαμούθ
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ των «Νέων» σαράντα ένας από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: 

- Επιχειρηματίας που φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική 

- Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό 

- Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο

-Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου

-Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

-Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα

-Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια

-Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.

-Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

-Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ. 

- Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.