powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

«Νέα» ΜΑΤ, ενοποίηση ΔΙΑΣ - Ζ - ΔΕΛΤΑ, ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας και αστυνομικού διαμεσολαβητή

Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ) - ΥΜΕΤ, άμεση απόσυρση απαγορευμένων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών και απαγόρευση χρησιμοποίησής τους, ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μεσοπρόθεσμα στελέχωση Δικαστικής Αστυνομίας, δημιουργία ανεξάρτητης
υπηρεσίας για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας καθώς και θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού).
Αυτά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣ. όπως μεταφέρθηκε από εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Συνδικαλιστές στο «Βήμα»: Θετικά τα περισσότερα
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι τα βασικά σημεία του προγράμματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμαναν πως σε διευκρινιστικές τους ερωτήσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ανέφεραν ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αφοπλισμού τους αλλά να μη φέρουν όπλα οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούνται σε γήπεδα και συγκεντρώσεις (κάτι που ωστόσο ισχύει και σήμερα, όπως τους είπαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., βάσει εσωτερικής διαταγής).
Επίσης τους ανέφεραν για τα ΜΑΤ ότι θα συσταθεί μια νέα υπηρεσία, το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων.
Ακόμη τους είπαν ότι θα καταργηθούν οι στατικές δυνάμεις (διμοιρίες ΜΑΤ με λεωφορεία) σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και η αστυνόμευση θα γίνεται με πεζές και εποχούμενες περιπολίες και έτσι δεν θα γίνεται καταπόνηση του προσωπικού που θα υπηρετεί στη νέα υπηρεσία που θα προκύψει μετά την κατάργηση των ΜΑΤ. Πάντως οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας δέχονται σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες επισκέψεις υποψήφιων βουλευτών –κυρίως της Νέας Δημοκρατίας– που θέλουν να τους μεταφέρουν τη στήριξή τους.

«Ενιαία» Άμεση Δράση και χημικά
Για τις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης (ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ) στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι στόχος είναι η «μετατροπή τους σε λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση». Υπενθυμίζεται πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ η οποία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και επεισοδίων. Σχετικά με την κατάργηση των χημικών, κάποιοι θυμήθηκαν την παρόμοια εξαγγελία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο του 2009 που έμεινε στα χαρτιά.

Αποδοχές και ευρύς διάλογος
Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θέση του κόμματος που έχει εκφραστεί στη Βουλή είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων.
Επίσης μεταφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών ότι η οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης με τα κόμματα, με το αρχηγείο της Αστυνομίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, διασφαλίζοντας τη συναίνεση αυτών που θα τις εφαρμόσουν όπως και της κοινωνίας.

Υποσχέσεις για εξοπλισμό υλικοτεχνικό
Επιπλέον, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να ψηφίσουν χωρίς φόβο και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα τους αφοπλίσει, αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά, διασφαλίζοντάς τους από τους κινδύνους που διατρέχουν ενώ τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας είναι μία προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τόσο τους Αστυνομικούς, όσο και την κοινωνία».

Εκλογή αρχηγών με διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση από τους αστυνομικούς προτείνεται η επιλογή των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους και η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. (πρόσφατα έγινε αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Σώματος) καθώς «το αστυνομικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 1980. Οποιεσδήποτε αλλαγές έγιναν αποσπασματικά χωρίς μελέτες , σχεδιασμό και διάλογο, ικανοποιώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιμετωπίζοντας επιφανειακά τα σύγχρονα προβλήματα».

Προσλήψεις... χωρίς «κομάντο»
Προτείνεται επίσης οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω πανελλήνιων εξετάσεων και να γίνει κατάργηση της διαδικασίας με την οποία έχουν προσληφθεί οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες «και έχουν δημιουργηθεί αστυνομικοί διαφορετικών ταχυτήτων. Με τη διαδικασία αυτή έχουν προτεραιότητα πρόσληψης όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στερούνται θεωρητικής και πρακτικής αστυνομικής εκπαίδευσης».
Ακόμη για τον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής στηρίζεται στο ότι «δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά αίτια τους».
www.tovima.gr